Terugblik stadsmuseum Bergh

De munten van Adela van Hamaland

Als stichting zijn wij niet de enige die zich bezig houden met het onderwerp Hamaland. In het voorjaar hebben we een bezoekje gebracht aan een tentoonstelling in het stadsmuseum Bergh. Hierin werd het verhaal verteld over Adela van Hamaland, ondersteund met allerlei vondsten uit die tijd. Wellicht het pronkstuk van de tentoonstelling waren de munten van Adela. Hierop is een symbolische afdruk van een hand te zien die de hand van God zou moeten representeren, die wij gebruikt hebben in het logo van de documentaire. Het bijzondere aan het gebruik van dat symbool door Adela, was het feit dat slechts één iemand anders dit had gedaan: koning Otto III. Ze vormde daarmee een grote concurrentie tegenover de koning zelf. Het bezoek aan het stadsmuseum gaf ons de perfecte gelegenheid om vele vondsten rondom Hamaland zelf met eigen ogen te zien. Om dieper op de vondsten in te gaan vertelde Hans Hegman het verhaal bij de vondsten.

Hans Hegman van Stadsmuseum Bergh vertelt ons over Hamaland